Assortiment
Wat u moet weten over goed haardhout.

Op deze website willen wij u graag helpen met het zoeken naar het juiste haardhout en de opslag hiervan. Daarbij vinden wij het belangrijk dat u als bezoeker ook belangrijke informatie over het gebruik hiervan krijgt.

Als eerste vinden wij het erg belangrijk dat u weet wat goed haardhout is. Wij vinden het erg belangrijk dat we bij het gebruik van haardhout ook ervoor zorgen dat we hierbij ook op de juiste manier met de natuur omgaan. Dit houdt in dat niet ieder hout geschikt is om te verbranden.

Het verbranden van hout wat eerder is gebruikt als tuinmeubel of onderdeel van een tuinhuis of woonhuis is vaak niet goed. Dit hout heeft in eerdere stadia gediend als ondersteuning van iets en is vaak geverfd, in beits gezet of met olie of andere middelen bewerkt. Hierdoor geeft het hout tijdens verbranding de vervuilde stoffen af die rechtstreeks het milieu vervuilen.

Ook is het belangrijk dat u uw haard of kachel verwarmd met hout wat is gedroogd. Ten eerste is het erg moeilijk om vuur te maken met vochtig hout zonder hulpmiddelen als aanmaakblokjes, spiritus of brandbare gel of pasta. Ook is het gebruik van deze hulpmiddelen schadelijk voor het milieu. Verder ligt bij de meeste gekapte houtsoorten het vochtigheidspercentage rond de 50% als een boom net gekapt is. Goed brandhout is het beste te gebruiken als dit percentage wordt gereduceerd tot ongeveer 20%.

Zo brandt uw haardvuur niet alleen langer, maar is er ook een stuk minder rookontwikkeling en brandt uw haardvuur zo goed als volledig helemaal uit tot er alleen nog maar as over is. Dit is niet het geval als u uw haard ontbrandt met hout waar een hoog percentage vocht in zit. Dan blijven de natste stukken hout liggen, wat betekent dat u kachel binnen een mum van tijd vol zit met nutteloze resten nat hout wat alleen maar troep geeft.


Bij het produceren van geschikt haardhout is er een belangrijk aspect wat veel mensen vergeten. Hout van bomen is natuurlijk het hoofdbestanddeel van haardhout . Deze bomen worden door de aanbieders die wij voor u selecteren met zorg gekapt. Dit houdt in dat er ook weer een juist aantal bomen worden aangeplant zodat er voor de natuur op de lange termijn geen ernstige schade wordt opgelopen en de CO2  uitstoot wordt gereduceerd. Deze uitstoot heeft invloed op het broeikaseffect.


Dus is het belangrijk dat we met de uiterste zorg omgaan met het kappen van bomen voor haardhout.